Search
Close this search box.

Botox

Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium Botulinum, γνωστή και ως Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, εμπορικές ονομασίες της οποίας είναι το Botox Allegran & Dysport Ipsen. Στην αισθητική δερματολογία το Botox χρησιμοποιείται για την πρόληψη και εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου αποτελώντας μία από τις δημοφιλέστερες θεραπείες αντιγήρανσης.
Μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης διακόπτει τη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων στους μύες και προκαλεί μείωση της κινητικότητάς τους και μείωση της σύσπασής τους με αποτέλεσμα τη σταδιακή λείανση και εξαφάνιση των ρυτίδων.

Σε ποιά σημεία του προσώπου εφαρμόζεται το Botox;

 • Στο μεσόφρυο, τις ρυτίδες του μετώπου και στις περιοφθαλμικές ρυτίδες (πόδι της χήνας).
 • Στις ρυτίδες των καπνιστών (άνω χείλος) και στις γραμμές μεταξύ ρινοπαρειακής και σιαγόνας.
 • Στο ουλικό χαμόγελο.
 • Στην περιοχή του λαιμού και κατά μήκος της γραμμής της κάτω γνάθου.
 • Στις ρυτίδες της μύτης.
 • Στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες για καταπολέμηση της υπεριδρωσίας.

Πως φαίνεται το αποτέλεσμα του Botox και ποια η διάρκειά του;

Το αποτέλεσμα του Botox αρχίζει να φαίνεται μετά από 3 ημέρες από την έγχυση και ολοκληρώνεται σε 15 ημέρες οπότε γίνεται και η επανεξέταση του ασθενούς.
Διαρκεί 4-6 μήνες ανάλογα με το σκεύασμα που χρησιμοποιείται, την ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς.
Με το πέρας του διαστήματος αυτού οι μύες επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Δεν είναι επιβεβλημένη η επανάληψη του Botox.
Αλλά είναι βέβαιο ότι θα το λατρέψετε γιατί χαρίζει ένα πρόσωπο φρέσκο, ξεκούραστο και νεανικό χωρίς ρυτίδες!

Πώς γίνεται η διαδικασία και πόσο διαρκεί;

Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση μιας πολύ μικρής ποσότητας βοτουλινικής εξωτοξίνης τύπου Α, σε συγκεκριμένους μυς του προσώπου, η οποία γίνεται με μια πολύ λεπτή βελόνα, για απόλυτη ακρίβεια. Η ουσία δρα στις νευρομυϊκές συνάψεις, παρεμποδίζοντας έτσι την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης. Το αποτέλεσμα είναι η παροδική χαλάρωση των αντίστοιχων μυών και η ελάττωση των συσπάσεών τους, που ευθύνονται για τη δημιουργία των ρυτίδων.
Μόνο 10 με 15 λεπτά χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχει χαρακτηριστεί ως “lunch time therapy”… ή όπως θα έλεγε κάποιος, «τι να κάνω στο διάλειμμα από τη δουλειά;» Τόση ώρα θα σας πάρει να κάνετε μια θεραπεία Botox – Dysport! Αμέσως μετά, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και τις λοιπές υποχρεώσεις, χωρίς παραμονή στο ιατρείο και χωρίς πρόβλημα

Σε ποια ηλικία μπορώ να δοκιμάσω το Botox – Dysport;

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία, καθώς η δημιουργία ρυτίδων εξαρτάται και από την ποιότητα του δέρματος, τη διάπλαση των μυών και τη γονιδιακή προδιάθεση. Συχνά, όμως, δρούμε προληπτικά, ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τη ρυτίδωση του προσώπου.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για κάποιον που δεν θέλει ή φοβάται να κάνει Botox;

Το υαλουρονικό χρησιμοποιείται για το γέμισμα των ρυτίδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά. Επίσης η νεότερη αυτόλογη θεραπεία όπως το PRP (το οποίο μπορεί να συνδυάζεται με μία fractional τεχνική όπως fractional laser CO2, microneedling) συμβάλλουν σημαντικά στην αναζωογόνηση του προσώπου και στην αντιγήρανση. Παρόλα αυτά η προσφορά της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ στο να χαρίσει ένα νεανικότερο και πιο ξεκούραστο πρόσωπο, είναι αναντικατάστατη.

Οδηγίες μετά την εφαρμογή του Botox

 • Να μην πιάνουμε-τρίβουμε τις περιοχές του προσώπου όπου έγινε η εφαρμογή για τις επόμενες 4 ώρες
 • Να μην ξαπλώσουμε ή σκύψουμε για τις επόμενες 4 ώρες
 • Να προτιμήσουμε σαν παυσίπονο την παρακεταμόλη (Panadol, Depon) και να αποφύγουμε την ασπιρίνη σε περίπτωση πονοκεφάλου τις πρώτες ώρες αμέσως μετά την θεραπεία (για την αποφυγή δημιουργίας εκχυμώσεων-μελανιάς).
 • Να αποφύγουμε την έντονη σωματική άσκηση (εφίδρωση) για τις επόμενες 4 ημέρες
 • Να αποφεύγουμε την ζέστη για τις επόμενες 4 ημέρες (στεγνωτήρα μαλλιών, σάουνα, καυτό μπάνιο, γυμναστήριο, τζάκι, σιδέρωμα κτλ.)
 • Να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 4 ημέρες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κάλλιστον Medical Care δημιουργήθηκε για να προσφέρει υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένες υπηρεσίες οδοντιατρικής, δερματολογίας, αισθητικής και διατροφολογίας σε έναν καλαίσθητο, ενιαίο χώρο με βραβευμένο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και με μια άρτια ιατρική ομάδα εκλεκτών επιστημόνων.

Σας περιμένουμε!

AIΤΗΜΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ